MorTilki.Com

Kayısı Yağı Saça İyi Gelir mi? Kayısı Yağının Saça ve Cilde Faydaları

Kayısı Yağı Saça İyi Gelir mi? Kayısı Yağının Saça ve Cilde Faydaları

Kompostoların, marmelatların, reçellerin, meyve jölelerinin ve meyve sularının ana bileşenidir kayısılar. Harika lezzetinin dışında, şifa ve güzellik kaynağı olan bir yağa sahiptir. Kayısı çekirdeğinden üretilen bu yağ, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde hem saçlara hem de cilde sayısız fayda sağlar.

Çoğu insan ne yazık ki kayısı yağının faydalarını tam olarak bilmiyor. Oysa ki kadife derisi ve eşsiz lezzeti olan kayısının, çekirdeğinden elde edilen yağının ilk kullanımı M.S. 200’lü yıllara kadar dayanıyor. Geleneksel Çin tıbbında şişlik, ülserler, tümörler ve çeşitli cilt sorunlarının tedavisinde kullanıldı. Günümüzde ise birçok kozmetik ve güzellik ürününün etken bileşenlerinden biri olmuş durumda. Peki ama kayısı yağını bu kadar faydalı yapan şey nedir?

Kayısı çekirdeği yağı, oleik asitler, linoleik asitler, alfa-linolenik asit, palmitik asit, stearik asit, A vitamini ve E vitamini gibi pek çok yararlı içeriğe sahiptir. Bu da onu saç ve cilt konusunda harika bir nemlendirici, gençleştirici, onarıcı ve besleyici doğal bir yağ yapar.

Kayısı Yağının Cilde Faydaları

Kayısı çekirdeği yağı, besin maddeleri, proteinler ve oleik ve linoleik asit gibi doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Yağ, iyi bir A, C, E, K ve hatta niasin (B3) vitaminlerine sahip olduğu için antioksidanlarla doludur. Bakır, magnezyum, manganez, fosfor ve potasyum gibi birçok mineral içeriğine sahiptir.

Cildin elastikiyetini ve esnekliğini artırır, kafa derisini, saçları ve tüm cildi besleyerek yumuşatır, nemlendirir. Doğal anti-enflamatuar özellikleri sayesinde egzama ve dermatite iyi gelir. Tüm cilt tipleri için uygun olsa da özellikle yağlı cilde sahip olanlarda harika işler başarır. Dahası, cildinizde yapışkan, kökü kokulu ve rahatsız edici bir kalıntı bırakmaz.

Kayısı çekirdeği yağını, hassas cilde sahip kişiler de gönül rahatlığıyla kullanabilir. Tahriş edici değildir ve aynı zamanda yatıştırıcıdır. Cilt tarafından kolayca ve derinlemesine emilerek, yumuşatır ve pürüzsüzleştirir. Uygulaması da oldukça kolaydır.

Aşırı kuru cildi restore etmek ve onarmak için harikadır. Duştan sonra cildin doğal nemini hapsetmek için kullanılabilir. Nemlendirici özellikleri çok uzun süre dayanır.

Kayısı yağı, yumuşatıcı özellikleri sayesinde pul pul dökülen cilde iyi gelir. Cildin nemi tutmasına, cilt lekelerini ortadan kaldırmaya,  gül hastalığı (rosacea), sedef hastalığı, egzama, sivilce ve akne gibi cilt sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur. Cilde olan tüm bu olumlu etkileri nedeniyle genellikle masaj yağı olarak da kullanılır.

Ek olarak, kayısı yağı harika yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir. Yüzünüzdeki çizgilerin, kırışıklıkların ve lekelerin görünürlüğünü azaltmanın yanı sıra göz çevresindeki koyu halkaları ve şişlikleri azaltmaya yardımcı olur.

Cilt için kayısı yağı kullanımında cildinize direkt olarak sürerek masaj yapabilir, diğer esansiyel yağlar ile karıştırarak kullanabilir ya da cilt maskelerinize dahil edebilirsiniz.

Kayısı Yağının Saça Faydaları

Kayısı yağı cilde olduğu kadar saçlar için de faydalı doğal bir yağdır. Saçlara sürülebilir veya saç maskelerine eklenerek rahatlıkla kullanılabilir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda saç dökülmesini durdurmak, saç kaybının şiddetini azaltmak veya saç bakımı amacıyla uygulanabilir. Zengin E ve K vitamini içeriği saç köklerini besleyerek güçlendirir. Ayrıca, kafa derisindeki kan dolaşımını iyileştirerek saç çıkmasını teşvik eder.

Özellikle erkekler için yağda bulunan yüksek E vitamini içeriği, alfa 5-redüktaz adı verilen bir kimyasalın azaltılmasına ve inhibe edilmesine yardımcı olur. Bu, kafa derisinde toplanan testosteronun bir sonucudur. Sağlıklı saçları korumak için gerekli olan besinlerin foliküllerini bloke ederek saç dökülmesine neden olur. Alfa 5-redüktazını inhibe ederek, temel olarak saç köklerinize ulaşan besin sayısını artırabilirsiniz. Bu sayede düzenli ve sağlıklı saç uzamasını sağlamış olursunuz. Böylelikle alopesi (erkek tipi kellik) etkili bir şekilde önlenir. Ayrıca, erkeklerde sakal çıkmasını teşvik eder.

Kayısı çekirdeği yağı, kuruluk nedeniyle oluşan kepeğe iyi gelir, kaşıntıyı ve tahrişi giderir. Saçı parlatır, yumuşacık yapar ve saç tellerini kökten uca besler. Saçların sağlıklı bir şekilde hızlı uzamasını sağlar.

Kayısı yağının kullanımına gelince, direkt olarak saçlarınızla birlikte saç derinize masaj yaparak sürebileceğiniz gibi şampuan ve saç kremlerinize 8 – 10 damla ekleyerek kullanabilir ya da diğer saç maskelerinize karıştırabilirsiniz.

Kayısı çekirdeği yağı tüketimi, kalp ve kardiyovasküler sistem için de sağlıklıdır. Bu yağın insanlarda miyokard enfarktüsü riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Genel sağlığa olan faydalarından istifade etmek için salatalarınıza bir çorba kaşığı ekleyerek tüketebilirsiniz.

Sonuç:

Kayısı çekirdeğinden elde edilen kayısı yağı, saç ve cilt için oldukça faydalı bileşenlere sahiptir. Saçın uzamasını teşvik eder, dökülmeyi azaltır, saçlara daha parlak ve canlı bir görünüm kazandırır. Cildi besler, nemlendirir, elastikiyet kazandırır ve yaşlılık belirtilerini en aza indirir. Ek olarak, kalp dostudur. Tüm bu yararları doğrultusunda kayısı yağını kullanmak, ucuz, zararsız ve denemeye değerdir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ